Firman Allah S.W.T

"Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang zalim yang menyebabkan kamu disentuh api neraka, dan sekali-kali kamu tidak mempunyai seorang penolong pun selain Allah, kemudian kamu tidak akan diberi pertolongan"
-Surah Hud :113-

Sejarah Hitam NegaraAssalamualaikum..


Tahukah anda bahawa negara kita juga mempunyai sejarah hitam yang kian dilupai malahan tidak diketahui oleh semua rakyat? Artikel kali ini bukan mahu bermain politik, tetapi hanya ingin berkongsi maklumat.


Peristiwa 19 November yang berlaku 27 tahun lalu di Kg Memali, Mukim Siong, Baling, Negeri Kedah Darul Aman iaitu ‘Tragedi Berdarah Memali’. Peristiwa pembunuhan beramai-ramai pada pada tahun 1985 oleh Kerajaan Malaysia sendiri dengan menggunakan 4,000 tentera bersenjata menyerang dan membunuh Ustaz Ibrahim Libya di rumahnya, di Kampung Memali Mukim Siong Baling Kedah.


Seramai 14 penduduk syahid, 8 cedera parah dan 161 termasuk kanak-kanak ditahan. Mari kita bersama-sama sedekahkan al Fatihah buat para syuhada.Untuk meklumat lebih lanjut, sila layari laman web Wikipedia dan MacJay.com. Klik sini dan sini.

2 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Waalaikumussalam. Ya Allah, sukar untuk dipercayai :OO

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...